Because it's once a year ..

Bismillah and Assalamualaikum :)

Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah. Just in a blink of eye, this holy month is coming towards its very end. Time sure moves so fast, kan? I hope it's not too late to reflect what we have done these past three weeks of Ramadan.

Updating status(es), tweet(s), instagram caption(s) with good deeds you have done is not a sin, but it's better to keep everything to yourself, at least that's what I think. But who knows, with few things you updated on your own social media give benefits to others. Maybe, those who read what you wrote (typed) become inspired to do those good things as well? In whatever we do, the main thing we have to be aware of is our 'niat' (intention), which of course should be kerana Allah semata mata so that semua yang kita buat tu tak sia sia. Sebab hidup ini seharusnya meant 'to impress God, not human beings', agree or not, that's it, that's what life is all about.

Jadi, seeloknya reflect diri sendiri balik, 'selfie' diri sendiri on setiap perkara yang you have done or not yet done. Yang semampunya, because as for me, ada je benda tak tercapai setakat ni (so sad, my bad) tapi untuk perkara yang mampu nak buat tu, pertingkatkan lah! And, since we are already in the very last phase of Ramadan, everyone is struggling to increase the numbers and quality of their own ibadah. Sebab Allah dah janjikan, our Prophet Muhammad dah sampaikan pada kita yang adanya suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan pada 10 malam terakhir Ramadan. Siapa tak nak lepas peluang setahun sekali kan?

"Allah offer kita cukup baik punya ganjaran, takkan kita nak sia sia kan? Orang nak offer free free dekat kita 2700 ringgit, takkan kita nak ambik 100 ringgit je kan?" - Ummi.

Haritu masa I was home, Abah was back from work, he shared something he got from tazkirah at his workplace yang sounds lebih kurang macam ni :

"Kita sebenarnya tak boleh pastikan pun malam ganjil bila, sebab perkiraan kita tak berapa tepat dengan waktu sebenar sebab yang sebenarnya kita tak dapat pasti pun perubahan bentuk bulan yang sepatutnya jadi panduan kita. So, apa kita kena buat is to constantly buat apa yang kita aim nak buat time malam lailatul qadr tu, setiap malam cuba bangun malam, banyakkan doa."

Errr, faham tak apa yang saya faham? Haha, sorry kalau belit sikit ayat sebab tak reti nak explain in text. Tapi nak katanya lebih kurang macam sebenarnya perkiraan kita dalam takwim bulan Islam takde lah tepat sangat dan kita tak boleh jamin exact malam ganjil tu bila. Jadinya, kalau betul kita nak kejar ganjaran lailatul qadr tu, buat constantly ibadah tu kalau boleh setiap malam, jangan memilih malam ganjil as stated dalam takwim je untuk bangun malam beribadah. Faham kan, harapnya.

Kalau dulu zaman jahil lagi selalu fikir "Alah, haritu orang dah kecoh pasal lailatul qadr, tak perlu dah lah nak bangun beribadah next malam sebab dah jadi lailatul qadr haritu." Haaa, ini lah silap saya, nampak kan betapa lemahnya iman seorang hamba, sedangkan Allah lebih suka kalau kita buat benda biarpun sedikit asalkan istiqamah.

Wallahualam. Selamat meneruskan amal!

No comments:

Post a Comment

Say something