Salam and Hi.

Terasa macam nak drop things here. Alhamdulillah two weeks home and another few days left before going back to Jordan -.-

Sejak balik ni, ambik alih jadi supir Ummi ke hospital. Haritu Ummi showed her medical lab report and I studied the report. Dalam report tu cerita pasal excision buang tumor dengan very detailed siap ada gambar tumor yang dah excised tu (macam yang doctor selalu tunjuk dalam kelas pathology). Tak tipu, as a medical student, Maisarah sangat excited when it comes to benda yang dah belajar ni, rasa excited bila dapat tahu cases secara live depan mata, rasa nak tahu banyak lagi sebab ia berkait dengan orang terdekat.

From the report, barulah dapat figure out yang cancer Ummi sebenarnya is DCIS (ductal carcinoma in situ) and the report says she was in stage 3. Her progress is quite good rasanya, she responded to the chemotherapy dengan bagus, tapi the side effects after setiap chemo tu ya Allah rasa macam tak sanggup pulak tengok Ummi sakit. But alhamdulillah, all the 6 sessions were completed successfully. Buat masa sekarang, Ummi just have to wait for calls from HUSM in Kubang Kerian untuk proceed radiotherapy pulak. As told by the oncologist, mungkin she has to spend one month in Kubang Kerian so Abah has to ambik cuti sebulan untuk teman Ummi dekat Kelantan sana. Sekarang Abah pun tengah sibuk nak cari rumah sewa.

Earlier today, teman Ummi pergi her last appointment jumpa oncologist dekat Hospital Kuala Terengganu. Excitement tu macam melampau sikit sebab boleh faham apa yang the doctor cakap hihi. Ummi was prescribed with tamoxifen (drug for breast cancer untuk suppress hormone estrogen) since Ummi's camcer was hormone positive. Tapi Ummi macam gerun sikit sebab kena ambik tamoxifen for five years, which sangat lama lah kan. Tamoxifen ni side effect yang paling boleh nampak is menopause syndromes. Tapi inshaAllah she can get through semua dengan baik, doakan.

So that's it. Doakan she will keep progressing in a good way. InshaAllah.

1 comment:

  1. InsyaAllah. Ameen. Moga sama sama kuat!

    ReplyDelete

Say something