Doctor!

Hi! Tiba tiba tadi baca tweets from satu account medic ni pasal phlebotomy. And I suddenly brought myself back into those good times in UniKL MESTECH doing my first year MBBS. We did phlebotomy among classmates. Cuak tu memang yang amat lah, imagine macam kalau tersalah cucuk jarum dekat kawan sendiri pastu boleh jadi blood clot yang teruk ke chronic hemorrhage ke hihi biasa lah, first time kan.

So my partner at that time was Nusrah. Setakat yang ingat, rasanya we have to call our lecturer datang dekat untuk observe our steps pastu baru boleh proced ambik darah, sebab taknak lah main buat je. Antara me and Nusrah, I started first. Fuhhh, ikut steps yang Sir dah ajar awal kelas, bila rasa dah jumpa vein yang besar sikit, start sucking the blood like a vampire hahahaha. And yeah, alhamdulillah with only first try, I managed to suck darah tanpa bubbles (adanya bubbles sebab ter-drain angin sekali due to tak masukkan jarum betul betul) dalam syringe! The feeling at that time was soooooo hahah rasa macam dah boleh jadi doctor dah lol. Lagi seronok sebab Sir Najib sendiri yang cakap "Well done, Doctor Maisarah!". That was a good thing kot for a student bila lecturer cakap bagus (even though Sir cakap jugak dkt orang lain yang buat elok).

Then it came to Nusrah's turn. Kesian dia sebab she couldn't find any superficial vein on both of my arms. Maisarah kena cucuk berapa kali entah tapi Nusrah tak berjaya jugak drain any blood. Dua dua belah tangan, tiga empat kali jugak lah jarum masuk haha but tak sakit pun, suka je rasa thrilled yang entah apa apa masa tu. Orang lain tried pun tak berjaya jugak cari vein Maisarah. Sir Najib tried pun tak jumpa jugak, then he passed to Sir Hannan, tak berjaya jugak. Then I asked Sir kenapa tak jumpa was it because I have banyak sangat fat (hahahaha sedih gila time ni ingatkan gemuk) tapi Sir cakap bukan pun, sebab all my veins memang size kecik dan tak banyak yang superficial. Nasib baik, haha sebab rasanya tak gemuk pun. Tu macam normal jugak lah for me, sebab kalau nak pergi ambik darah dekat hospital pun memang selalu kena cucuk cucuk banyak kali sebab Doctors selalu susah nak cari vein yang dapat banyak darah.

So, that's it what I wanna share! Rasa macam first time jugak share benda belajar dekat sekolah doctor, sebab bukan jenis yang suka cerita pasal belajar sangat haha. Okay bye! I'm in my study week since finals is toooooo near. Doakan!

No comments:

Post a Comment

Say something