Doctor!

Hi! Tiba tiba tadi baca tweets from satu account medic ni pasal phlebotomy. And I suddenly brought myself back into those good times in UniKL MESTECH doing my first year MBBS. We did phlebotomy among classmates. Cuak tu memang yang amat lah, imagine macam kalau tersalah cucuk jarum dekat kawan sendiri pastu boleh jadi blood clot yang teruk ke chronic hemorrhage ke hihi biasa lah, first time kan.

So my partner at that time was Nusrah. Setakat yang ingat, rasanya we have to call our lecturer datang dekat untuk observe our steps pastu baru boleh proced ambik darah, sebab taknak lah main buat je. Antara me and Nusrah, I started first. Fuhhh, ikut steps yang Sir dah ajar awal kelas, bila rasa dah jumpa vein yang besar sikit, start sucking the blood like a vampire hahahaha. And yeah, alhamdulillah with only first try, I managed to suck darah tanpa bubbles (adanya bubbles sebab ter-drain angin sekali due to tak masukkan jarum betul betul) dalam syringe! The feeling at that time was soooooo hahah rasa macam dah boleh jadi doctor dah lol. Lagi seronok sebab Sir Najib sendiri yang cakap "Well done, Doctor Maisarah!". That was a good thing kot for a student bila lecturer cakap bagus (even though Sir cakap jugak dkt orang lain yang buat elok).

Then it came to Nusrah's turn. Kesian dia sebab she couldn't find any superficial vein on both of my arms. Maisarah kena cucuk berapa kali entah tapi Nusrah tak berjaya jugak drain any blood. Dua dua belah tangan, tiga empat kali jugak lah jarum masuk haha but tak sakit pun, suka je rasa thrilled yang entah apa apa masa tu. Orang lain tried pun tak berjaya jugak cari vein Maisarah. Sir Najib tried pun tak jumpa jugak, then he passed to Sir Hannan, tak berjaya jugak. Then I asked Sir kenapa tak jumpa was it because I have banyak sangat fat (hahahaha sedih gila time ni ingatkan gemuk) tapi Sir cakap bukan pun, sebab all my veins memang size kecik dan tak banyak yang superficial. Nasib baik, haha sebab rasanya tak gemuk pun. Tu macam normal jugak lah for me, sebab kalau nak pergi ambik darah dekat hospital pun memang selalu kena cucuk cucuk banyak kali sebab Doctors selalu susah nak cari vein yang dapat banyak darah.

So, that's it what I wanna share! Rasa macam first time jugak share benda belajar dekat sekolah doctor, sebab bukan jenis yang suka cerita pasal belajar sangat haha. Okay bye! I'm in my study week since finals is toooooo near. Doakan!

Lihat bintang di angkasa...

"Uish, segan gila nak dekat, budak sekolah agama kot."

Tak tipu, I have this kind of thought setiap kali jumpa sesiapa je that I know came from sekolah agama. Eh jap, kiranya start dekat UniKL lah ada this kind of thought, eh no, it started from UIA (okay, UIA kot). So, negative ke positive eh fikir macam ni?

Come to think of this, positif jugak lah kot. Seriously, I can't resist from rasa kagum (walaupun sikit) dekat sesiapa, I ulang, sesiapa dan semua yang came from sekolah agama. Walaupun dulu masa UPSR sekolah idaman adalah SHAMS (if you know sekolah apa lah). Cuma, Tuhan palingkan terus hati ni 360 darjah bila dah dapat offer Sekolah 'Satu Penduduk' (SSP). Gurau je, cuma nak cakap offer SSP datang dulu sebelum SHAMS, sombong sikit masa tu dah tak pandang offer letter SHAMS. Bukan pandang rendah pun, tak langsung.

Kenapa positif? Sebab this is a kind of expectation and judgment (okay judging orang bukan benda yang baik pun) yang bagus kot. As far as I know, surrounding sekolah agama ni sangat bagus lah, tak kira sekolah satu jantina ke sepuluh ke, at least diorang get exposed to muamalat dan life secara islamik nya tu. Takde lah nak kata sekolah sekular ni tak islamik, mana ada T.T kitorang pun ada jugak solat hajat setiap malam, baca mathurat, baca yassin, solat tarawikh tapi the amal(s) are just routine. Takde orang pun nak tegur secara serious how you should dress, macam mana nak bermuamalat dengan cara yang betul dekat luar sekolah, dengan lain jantina ke whatever. Eh, ustaz ustazah ada je *kot* cerita sikit, tapi mungkin sekadar syllabus atau students (including me) yang tak ambik cakna at all. Sebab apa? "Alah, kita bukan sekolah agama nak islamik lifestyle sangat."

Yes, those were all bad things or thoughts I had masa zaman sekolah. Eh jap, tapiiiii I still love my high school, sebab banyak je belajar pasal life, friendships, etc. so not that bad lah sekolah sekular pun (haha, nak jugak). It was just me lah being malas or tak cakna pasal Islam yang sebenar. Dan, kerana itulah expectation dan kekaguman seorang Maisarah terhadap rakan rakan atau sesiapa sahaja yang dari sekolah agama sangat sangat lah tinggi.

Betul je, ramai jugak admit yang bukan bermaksud sekolah agama, tu dah cukup nak kata she/he lives a very islamic lifestyle. Tahu je manusia tak semuanya sempurna (why so serious ah the usage of word?). In my defense, at least you guys di-exposed dengan banyak sangat benda yang berkaitan dengan Islam yang secara perfect-nya. For me, cool lah korang sebab muda muda dah macam tahu banyak benda pasal Islam ni, dan bertambah cool sebab korang boleh adapt dengan rules sekolah yang ke arah islamik style tu. I was and am always like 'fuyyyoooo hebat gila diorang kat sekolah boleh follow rules macam tu.' Err, kalau nak faham you can come (atau tanya myself) to my school and tengok rules kitorang pasal apa kebanyakannya. Well, maybe sebab kitorang semua 'hawa' hiks, so boleh excuse lah kan.

Okay, so what's my point sebenarnya? Hahahaha. tu je nak cakap. I have a very very high expectation towards semua yang came from sekolah agama tak kisah lah imtiaz ke, maahad ke, SBPI ke, sekolah agama kerajaan ke. Tapi, one thing kot I really hope from you guys, fahamilah kami yang kebanyakannya keluar sekolah masuk universiti baru didedahkan dengan lebih banyak tentang Islam yang sebenar. Tegur lah dengan penuh hemah sebagai seorang pelajar sekolah agama (haha, lekat dah ni label ni, well I'm labeling people, sorry tho). Oh but wait, since I have high expectation yang baik baik towards you guys, jangan pulak sangka buruk sangat dekat kitorang eh, ada je kan side baik from kitorang (please lah you can think one, at least haha).

Okay tu je, and kita ni dinilai oleh Tuhan je baik buruk. That's the most important thing to keep as a reminder, do good sebab Tuhan, and He will give good in returns.

"Sekolah mana pun kita, selagi mana namanya Muslim, kena jugak beramal dengan Islam. Belajar dan beramal. Semua orang sama je." - Cik X. Tapi tak setuju jugak part 'semua orang sama je', nak jugak bantah. Haha. Bye! Do good, be good! *Wink*

Clock's ticking, what I'm waiting for?


Okay. It took me five minutes staring at this blank page (screen) before I started to type the first word. Inferiority complex? What is that?

Based on what I found on merriam-webster, this is the definition ;

"an acute sense of personal inferiority often resulting either in timidity or through overcompensation in exaggerated aggressiveness"

Hmm, Maisarah perhatikan hidup sendiri. Atas bawah depan belakang staring at diri sendiri. Kenapa macam kurang (hanya nak sedapkan hati daripada guna 'langsung takde') self value. So, who am I now, today? Basically a medical student (well, not everyone gets the chance to do the thing I'm doing, okay I agree with you on that). Apa lagi? Basicnya, okay I am a sister, a daughter, a friend bla bla bla. Itu, semua orang pun ada posisi dalam circle masing masing.

You can tell kan I currently have a self destruction feeling which I am being insecure with my own life. I know, it's kind of a destructive emotion, but I have no idea how to get myself out of this thinking. Help! *brb crying*  Tengok masing masing di sekeliling ada kelebihan sendiri, tahan je dari menangis tak berlagu, lagu pun tak sudi nak iring tangisan, pathetic!

Bukan sekali dua datang feeling macam ni, tapi setiap kali 'dia' datang, Maisarah tak juga buat apa apa. The clock's ticking, and I am still waiting for a miracle to happen. No, don't make it sound pathetic to you walaupun sebenarnya it absolutely is. Dah 20 tahun hidup, tapi apa pun Maisarah tak mampu buat lagi. Sedih jugak, eh sedih banyak lah, kasihan pun ada sebab masih mencari identiti dan kelebihan diri sendiri. Bukan nak tunjuk dekat orang pun, cuma nak ada satu benda yang boleh buat rasa lebih baik, nak ada perasaan puas bila buat suatu perkara tu.

To everyone, I am absolutely nothing good kan? Haha. Takpe lah, redha je.

Lucky you if you have that one thing you know you are good at.

To not be inferior does not mean to be superior, no? Wish me luck in life! May I found something good about myself suatu hari nanti.