"Dik, sihat?"

(Maaf, tajuk post kali ni hampir serupa blog post APG. Haha, maaf tapi tak berniat pun.)

Tanpa sedar, nikmat sihat ni pun tak mampu kita syukuri. Bukan tak mampu, tapi diri sendiri yang tak memampukan diri untuk mengucap syukur. Sebab bila ada satu saat nikmat sihat itu ditarik, baru tercari cari punca, baru terhegeh menghitung nikmat. Tipikal manusia, nama pun pelupa. Istighfar lah, sebab masih ada peluang. Yang dikongsi seorang yang dihormati peribadinya ;

"Menyucikan hati itu antara yang mulia di pandangan Tuhan. Sebab memang pasti manusia takkan mencapai tahap hati sesuci saat dilahirkan. Teruskan lah beramal yang menyuci hati, sebab Tuhan suka."

Rasa nak berkongsi pengalaman (skemanya) sakit yang paling berat setakat ni. Pengalaman pertama being warded (di hospital kerajaan). Sebab diri ni jenis yang tak mudah jatuh sakit, maka sekali jatuh sakit tu agak teruk yang dialami. Bermula dengan demam, nausea and vomiting, continuous headache, dry mouth and lost appetite. Mungkin demam biasa, sebab musim yang disalahkan. Tapi headache (atau migraine) memang dah biasa alami, sebab tu diambil keputusan untuk abaikan sahaja. Hampir seminggu demam yang pasang surut, masih tidak berkeputusan untuk ke klinik untuk any drug prescription. Dan akhirnya atas nasihat Ummi, tekadkan juga ikut Abah untuk check up. Pagi hari yang dah diputuskan untuk ke klinik, rashes (small pink dots) started to appear seluruh tubuh. And, I started feeling weird but at that moment, the fever was almost relieved (no more high body temperature and nausea except some headache). So, I followed Abah to the nearest clinic. Sadly, sampai je klinik doctor asked some questions (history taking) and I told her about the rashes throughout my body and she started to scold me. Hahaha. Why? Because I came over too late, and I was suspected having dengue fever. Without any further check up and without any drug prescription, she wrote an official reference letter to the emergency department in the hospital. She asked me to go for further checkup there as soon as possible.

Abah and Ummi was too worried so the whole family accompanied me to the hospital. Hospital kerajaan, so the queue was quite long. The rashes were quite disturbing, to be honest. So, after the blood test (complete blood count), the doctor finally decided to get me warded and we was like whattttt!!! Because I was feeling completely fine, so I asked for excuse. Yes, obviously I had already recovered from fever so what's the point of me being warded. But the doctor said, the most worried period of dengue fever is when the fever has stopped. Like it or not, I had to follow the rules. And yes, for the first time in my life, I was admitted. Sedih sebenarnya (tapi ada sedikit rasa excited sebab nak jugak rasa pengalaman masuk ward, aherher). And Abah tried to request for private room but sadly they said they're all full. Musim orang sakit agaknya.

That was already almost Maghrib time and Ummi Abah went back for dinner and baths etc. And they promised to come back after Isyak. At that time, I almost cried sebab kena tinggal (haha padahal for few hours je pun). Sedih, sebab I was placed in a bed yang dekat ward ramai orang, so since I'm not really a friendly person, susahlah nak hidup seorang diri sepanjang malam. Sedih kot tidur sorang sorang dekat tempat yang tak biasa. Dan alhamdulillah, Ummi decided to teman tidur for the whole night. That was teary jugak sebab hospital tu dah takde empty bed untuk Ummi tidur, so Ummi said she's fine to sleep on the chair by my side. Awww, wasn't that sweet :') Jujurlah, bukan senang nak berkorban macam tu. If that was me belum tentu aku sanggup stay up all night teman someone tidur sedangkan boleh je balik rumah tidur atas katil empuk dengan aircond yang mendamaikan. Alahai Ummi sayang. Hospital was quite panas, and sebab dengue I had to sleep with kelambu (feel so like a baby).

Sebab I can walk on my own and sihat totally so okay je nak pegi toilet and solat. To be honest, seriously boleh kira lah berapa orang je dalam ward yang besar tu yang pergi solat. Hmm, mungkin boleh cuba untuk bersangka baik, diorang semua dalam musim tak boleh solat (menstrual). Wallahua'lam. Tapi terdetik juga rasa sedih tu sebab tak boleh imagine kalau ramai patients yang memang betul mampu solat tapi abaikan je solat tu. But I didn't know how they feel, mungkin diorang tak mampu pun nak bangun and perform solat perfectly, mungkin diorang solat on the bed, dan segala kemungkinan lah. Aku pun, bernasib baik sebab sihat dan boleh bergerak sendiri. Nasib baik juga Ummi teman dekat hospital, takde lah terlepas waktu Subuh.

Dan secara overall nya, memang sangat menyeksakan terpaksa bermalam di hospital ni. Yang tak sakit macam aku pun boleh terasa sakit dan lemah semangat. Phlebotomy untuk kali ke berapa entah, redha je lah darah ni diambil banyak kali dan dicucuk tangan ni dimasukkan IV normal saline (3 bottles of normal saline being injected into my body for about 20 hours). Alhamdulillah, the next day doctor decided to discharge me yeay! Tu pun sebab on request jugak (plus, hospital kena admit ramai lagi patients).

Sebenarnya ada juga cerita pasal doctors that had treated me sepenjang sehari being warded, but maybe next time.

So, be grateful and take great care of your own self. Don't take it for granted. May God bless you.

No comments:

Post a Comment

Say something