CURIOSITY KILLS 'THE SOUL'

Bismillah and Alhamdulillah.

Satu hari tu terjumpa quote ni ; "Tidak akan beroleh kemanisan akhirat bagi yang suka dikenali manusia" by Bishr ibn al-Harith. Wallahualam, tak pasti kewujudan sebenar kata kata ni sebab (maafkan saya) saya sendiri pun tak mengenali tokoh yang dikatakan melafazkan kata kata ini. Tapi, bila difikir ada benarnya. Manusia yang suka dikenali mausia lain boleh dikatakan golongan yang terlalu mengejar dunia. Iya lah, untuk apa lagi dikenali melainkan untuk dibangga dengan kebolehan diri sendiri yang sebenarnya pinjaman cuma. Wallahualam, astaghfirullah.

Takut juga bila terlalu 'mengexpose' peribadi di laman sosial boleh merosakkan dan menggelapkan hati. Sudah pasti lah, andai diselit bersama rasa riak ujub dan takbur. Tapi, kita cuba bersangka baik. Ada manusia cuba menzahirkan beberapa peribadi yang dengan harapan boleh membina 'trust' dan mengeratkan silaturrahim sebab adanya pepatah, 'Tak kenal maka tak cinta.' Dan, atas alasan itu juga, post saya kali ni bakal berkisarkan tentang saya. Sekurang kurangnya saya tahu, yang membaca ini juga orang di sekeliling saya, rakan rakan dan keluarga yang akan saya hidup bersama (anda) untuk masa yang lebih lama. Maka, kenali lah saya supaya ukhwah yang bakal terbina bakal menjadi lebih baik inshaAllah.

20 facts (that you might have not know) about Maisarah :

1. Dislike cats very very much. Sebab? Takut (prime reason) dan geli. Memang tak boleh sejak dulu kini dan selamanya. Memang tak boleh tengok langsung, tak pernah rasa kucing tu comel (sad truth, I know)

2. Never had intention to further doing medicine since forever. Instead, pernah persoalkan best friends yang beriya riya nak ambik medic. But God knows better, so here I am currently doing MBBS for third year. Haha the irony.

3. Very choosy when it comes to TOILETS. Memilih untuk stay menggunakan tandas yang sama bila dah selesa buat pertama kali. Tak pandang toilet lain, biasanya sanggup je tunggu orang guna toilet favourite walaupun toilet lain ada kosong (same goes to bathroom untuk shower).

4. Never been a creative person. Sedihnya tangan kayu, lukis orang lidi pun fail. So, my notes are all basically words (written by blue and black inks only).

5. Honestly, I can't keep everything by myself. Suka sangat ter-bercerita dekat seseorang pasal semua lah, perasaan atau apa yang berlaku dalam hidup seharian. Sampai ada juga masa terasa menyesal kenapa perlu share pada orang lain since sometimes things are better to be kept secret. Hmm.

6. I eat almost everything, seriously ask me whatever nama food, boleh je makan. My bad, suka hati ayam pedal ayam urgh so sedap. Not a choosy lah bila cakap pasal makanan. But I always prefer super spicy foods (I eat raw chili btw nyum nyum)

7. Telinga sensitif kepada bunyi pembaziran air. Boleh sampai datang rasa stress sangat kalau bunyi water tapping yang tak ditutup rapat. Biasa lah jugak kena re-tutup kemas kemas paip air lepas orang lain guna.

8. Tak suka pembaziran apa pun especially foods. Pinggan biasanya licin selicinnya walaupun dah kenyang even boleh habiskan food orang lain (even ratah ayam ikan orang lain punya) sebab sayang makanan tak habis (walaupun dah kenyang okay) so yeah, fat me.

9. Never love being in the kitchen. Tak suka benda memasak masak. Hmm, basically tak suka dan tak reti memasak lah of course.

10. I'm proud to call myself a biblophile. I have great affection towards books. Since small lah boleh dikatakan, even takde lah sampai tahap beratus collection buku atau banyak gila dah baca buku. No, I don't read everyday. Tapi suka gila novels (yeah, mostly novels lah yang dibaca) so takde lah berilmu sangat walau suka membaca haha sebab bukan baca non fiction.

11. I don't know how to socialize with the elderly(s) and children. I would turn out as someone very shy when I'm around these people. Biasa jugak orang misjudge myself as sombong so hmm sorry for that.

12. But I totally love gatheringssss but only with those who are my age. I can be very talkative whenever I'm around people who I feel comfort to be with, I'm being myself lah basically (like, who doesn't?). Tapi itu lah one of my weakness, tak reti nak mingle dgn orang lagi tua atau muda, tapi boleh sangat selesa hanya dengan yang sebaya.

13. I don't really adore or admire artists, singer, actors but One Direction is totally exceptional. But I'm not to the level yang pergi concert or spend too much on their merchandise but I do have one charm bracelet with their faces and signatures on it and a 1D tshirt. Heeeee.

14. I don't come from rich family but alhamdulillah, so far we afford to have things what we need. My parents are both teachers (Abah is an English lecturer while Ummi is a Math teacher). I think that's why I used to love teaching (haha note that 'used to'). I still keep my childhood ambition till now which is to be a lecturer. InshaAllah, one fine day.

15. I love Doraemon and Ummi said that's because she loves Doraemon too, since she was a youngster (maybe the gene). I have one Doraemon soft toy (my youngest sister gave me), one tabung duit berbentuk Doraemon (Jaslinda gave me secara tiba tiba) and one selipar rumah (bentuk Doraemon lah) which I wear during winter time (Farisha gave me on my 19th birthday). Since I was small, memang selalu tengok Doraemon and baca komik tapi to be honest, tak ingat sangat cerita dia macam mana.

16. My very first time of people calling me Doraemon was the first time I wore prefects attire during my Form 4. Haha, maybe because it's blue in colour and I got round face (sigh) and one more thing paling sedih my friends said because from back nampak macam takde leher so yeah, jadi lah Doraemon dan gelaran tu kekal sampai sekarang. Orang baru jumpa pun boleh tetiba call me Doraemon. But they got some innovations lah, ada start calling me MaiMon, MonMon hmm tapi relaks, I'm fine with that no hal lah :)

17.  I easily fall in love (no, bukan jatuh cinta eh). Senang jugak lah sayang orang. Sebab suka je make friends, so bila dah start one or two conversations, dah boleh jadi kawan and sayang je lah orang tu. Kalau zaman sekolah lagi lah, suka sangat cakap 'I love you' dekat orang haha parah ni. Tapi, aku tak cakap that magic phrase without I really mean it, so appreciate it ye hihi.

18. Never a good or warak person. Typical reason, sebab bukan budak sekolah agama dari kecik. So memang tak banyak ilmu agama fiqh sirah semua. Tapi sedang mencuba lah buat apa Tuhan suruh. Sedang cuba okay, so nak cakap I'm pro-usrah (haha mainstream tak?). Sebab join usrah; senang lagha kalau sorang diri je harap nak tuntut ilmu, so kena ada orang bagi muhasabah selalu. Nanti kahwin ada suami, so takpe lah boleh harapkan suami pulak *kot* hahahaha.

19. I don't favor doing tasks orang paksa. Let me do things I love to. Lebih kurang, kalau aku nak buat, aku buat. Jangan paksa please. Tapi kadang buat je kalau memang dah kerja. Tapi selalunya jadi extra rajin kalau orang tak suruh, bila disuruh kurang sikit ikhlasnya. Sorry not sorry.

20. I love to read, write and talk (more to sembang bercerita). That's why I tweet a lot and I have blog (since sekolah menengah) and I kerap juga update status on Facebook. I love expressing feelings (boleh ke gitu? haha ye kot).


So yeah, basically all these 20 facts are what I really want others to know so they got to understand me better. Bukan nak dikenali, tapi nak difahami. InshaAllah.

1 comment:

Say something