MENGEMBEK atau MENGAUM?

"Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum."

Gitu, katanya pepatah Melayu. Kiranya semua kena tukar gaya ikut keadaan, ikut persekitaran, macam tu? Tapi sampai bila? Kenapa bukan di semua tempat boleh nak berlagak diri sendiri?

Jawab majoriti, "takut nanti tak diterima masyarakat di situ".

Bosan. Penat.
Sebab dunia ni tak kekal, dunia ni 'neraka'.
Ya, sebab tu kita tak pernah rasa puas, jarang rasa senang. Sebab dunia bukan tempat berehat, memang bosan, memang tak akan habis penat.

Mukaddimah, general. Tanpa spesikifasi, tanpa khusus pada satu apa pun. Tapi, aku tulis sebab itu memang aku rasa. Pasal, memang berlaku pada aku. Pening juga mana satu nak ambil pakai, ada kata "Jadi diri sendiri, tak kira mana anda berada" ada kata "Fit yourself into society". Aku keliru, titiknya aku ambil, dah tak payah pakai apa apa, tapi gila lah tu. Mana mungkin tak pegang mana mana. Bila kata tak punya prinsip hidup, nanti manusia pandang aneh. Tapi kalau macam pepatah tu, apa? Ah, persetankan benda kecil semut yang aku fikir ni. HAHAHA.

Hari ke hari, aku belajar memang takkan semua kau boleh buat ikut otak akal kau. Bernas mana, hebat mana kau, belum tentu manusia boleh pandang baik. Percayalah, nak ikut kata hati sendiri pun payah. Hati kata sayang, tapi akal kata pergi jauh. Hati kata benci, tapi akal suruh dekat. Nak tak nak, berhenti kejap tanya Tuhan, mintak dari Dia sebab Dia lebih tahu. Tapi kadang Tuhan tak tunjuk terus, kena jugak ikut kata hati. Kata hati kita, kadang bahagiakan orang tapi sendiri hiba, kadang sebaliknya. Tapi tak mengapa lah selagi bukan benda yang Tuhan benci.

Jawapan aku nak cari hari ini (tipu, sebenarnya dari dulu dah mencari, tapi tak pernah nak jumpa solusi, hati tak ikhlas mungkin) ialah, mana satu aku nak ikut? Mana satu aku kena jadi? Boleh aku kekal buat apa aku suka, apa hati aku nak, walau sekeliling macam menghentam? Lagi parah, bila kena berperang dengan hati sendiri. Nak sayang, tapi tak boleh luah.

Titiknya, tak pernah aku henti tanya diri, nak mengembek ke mengaum?


*Pesanan penulis : Maaf, jiwa kena usik. Ayat kurang sopan, yang dikongsi macam tak beri makna. Doakan hati sihat segera.

MENULIS

"Kenapa menulis?"

"Perlukah?"

Terima kasih Inspector Saahab untuk ini.

Moga anda terdetik untuk sudi membaca post [INI]

MAMA

There's only one day declared as Mother's Day, but everyday is days to appreciate and being nice to your moms. That's my definite believe about Mother's Day as there's so many people keep saying bad things about the day. I know, this started not from Islam but I believe, we Muslims know our limits and rules, we know we're not doing things in remembrance of the history of the day created by the non-Muslims. But, it's nice to at least we remark this one special day to alarm everyone to keep their mind back to thinking and appreciating the first woman in everyone's life. Because I also believe that, not everyone remember his/her mom every day. Wallahualam, only He knows best. May He keep us away from bad things.

Alhamdulillah, for past 19 years, I had Ummi by my side watching me growing, having ears to my stories, be my crying shoulder, being someone I feel comfort hugging, and there's a lot more to tell about her which I can never able to list. Ummi is a very sweet person, a very fragile woman but she got a strong soul. She's always the first to cry tears, first to worry about everything. Ummi is always my first woman, inshaAllah.

This morning was a teary one. I suddenly remembered Cik Ti (Abah's older sister). She's arwah already (al Fatihah). I wanted to write about her, because she's one of great mom I ever met. 

Cik Ti lost her husband long time ago (he died in an accident, a tragic one). Years later, she's been diagnosed to suffer from breast cancer. She went through all the treatment and stuffs, but He knows better. She didn't get well even for a single day (as I remembered). She raised up her six children, which I know that was a very though job to do, plus she got no husband to support and help even she got more than enough money. I never seen the healthy Cik Ti. She looked so sick everyday, getting worse day by day. That was heart breaking to see someone who struggles from a very chronic disease trying to look happy and healthy in front of everyone (which she failed to do so). I know her sufferings, as she often told Abah her problems but I know there's a lot more sufferings she's been through that no one can ever understand. 

Last day in 2013, Allah finally fulfilled His promise to take Cik Ti back to Him. From Ummi's story, her death was in wudu', in fajr. Alhamdulillah, her suffering comes to the end. Maybe Allah want to let her rest, maybe Allah want to keep her closer to Him, wallahualam. Whatever it is, she's one of great mom I ever met throughout my life. Someone I close to. Al fatihah to Cik Ti. May we meet again, in jannah. InshaAllah I'll keep your words with me all the time. We miss you, Cik Ti. 

Kau mahu jadi doktor?

Ramai orang dah aku khabarkan sejarah 'penglibatan' aku dalam dunia medik. Bagi aku, cukup 'rare' kisah aku. Mungkin aku yang terlebih perasan sekarang, tapi moga moga suatu hari nanti boleh aku ceritakan kembali how that rare thing turns out as something (or someone) great, inshaAllah. If you insist to know how I get in here now, just hit me, I'll let you know.

Cukup lah sekarang dah masuk semester kedua tahun dua MBBS. Tak berani nak cakap banyak, cuma sampai saat ni aku rasa tersangat lah bersyukur. Dapat lepas masuk tahun dua ni pun, macam nak nangis rasa. Come to think of this thing, betapa lah kan pemurahnya Tuhan tu bagi aku sampai tahap ni. Dengan umur tak cukup 20 tahun, aku dah jejak bumi Jordan, dengan ditaja (pinjaman MARA) sekarang di tahun dua, belajar medik. Banyak betul rezeki Tuhan kasi. Takat mana amal kita nak tunjukkan syukur tu? Hmmm, nangis dalam diam.

Tapi, semua ni buat aku terfikir jugak. Belajar setakat ni macam okay je, tapi masa depan? 4 tahun akan datang? Kerja nanti?

Sebab aku rasa dunia doktor ni bukan sebarangan life atau profession. Kau bayangkan lah, nak live the life as someone yang 24/7 kena faham hidup, function badan manusia. Semua orang sakit, semua orang perlukan doktor. Dan, ilmu yang kau belajar memang tak boleh lupa sampai bila bila. Dalam banyak profession kat dunia ni, kerja kau lah yang paling faham physiology manusia. Dan, masalah berkaitan physiology manusia ni sangat kerap berlaku. Like, yes almost every seconds. Dengan expectation orang lagi. Memang betul pun, memang patut pun, bukan semua orang boleh ambik dan survive dunia medik ni. Kalau kau bukan jenis yang rajin dan otak geliga sikit, memang aku cakap, susah lah nak hidup. Sebab tu bukan semua orang terpilih nak diberi peluang sambung bidang medik ni. Bukan nak kata aku berbangga sebab dah jadi part of it, tapi sebaliknya yang aku rasa sebenarnya.

LOSER! Ya, sampai tahap aku rasa sangat loser. Dari dulu (even before aku ditakdirkan di sini sekarang), aku selalu terbaca life student medik (atau doctors themselves) yang sangat busy, sikit tidur, ciput rehat, tak banyak main main melagha bagai. At that time, I was quite fascinated and amazed how those people can live in that kind of unorganized life. Fuhhh, tak sanggup beb!

Dan, macam mana aku boleh kata aku rasa loser? Sebabnya sampai sekarang aku rasa aku belum live the way medic students should. No, not saying semua orang bila dalam field ni kena hidup macam tu, tak berapa teratur, kurang rehat, tidur semua. Tapi, err memang kena pun macam tu *kot.

Sampai satu tahap aku keep on berfikir, betul ke aku ni ready nak jadi doctor? Nak berkorban tidur sikit pun payah, nak berhenti daripada layan movie, games, social network pun sangatlah mujahadah yang tinggi. Dah second year kot, aku masih tak mampu nak korbankan diri untuk give full focus on belajar. And, I start to doubt myself, mampu ke aku nak kerja as a doctor? Belajar dan lulus, inshaAllah lah.

Kata nak jadi doctor, tapi tengok ke'busy'an di dunia maya sama naik je dengan orang yang tak masuk university. Pastu merungut banyak gila materials nak kena revise, semua benda nak hafal in short period of times. Merungut, mengeluh dan sampai bila tak habis. Sampai tahap aku rasa, orang lain pun doubtful tengok budak budak 'konon ambik medik' ni penuh dengan keluhan dan aduan kat social network especially. Manja takde tahap, tapi mengaku nak jadi doktor. Piiiraaahhh! Macam boleh kot sedar diri sikit kalau still kau takde effort macam sepatutnya a medical student should have, kau boleh kot fikir juta kali betul ke tak kau ada dalam bidang ni sekarang.

Bukan nak kata you can't have life as normal human being should, tapi kau patut sedar kau sekarang dalam profession ni. Bagi aku, once kau pilih belajar pasal medicine, kau memang dah kira masuk dunia profession doctor tu sendiri. Sebab setiap apa yang kau belajar memang kau kena ingat dan memang kena apply dalam kerja kau nanti. So, kalau kau main main sekarang, mungkin payah lah nanti nak survive. Kau nak main main dengan jiwa, hidup mati pesakit kau? Come on lah, memang nampak cliche, tapi that's the real life! That's sooo true mannn!

Sekarang ni, tinggal diri sendiri je lah nak decide nak ubah life ke nak stick to what kau tengah buat masa ni. Tak cakap pun compulsory untuk kau berubah, sebab tu life kau. Tapi, kau mesti lah taknak jadi doktor cikai yang setakat dapat ijazah graduated abroad tapi hmmm. Gitu lah. Something yang aku rasa semua yang dalam 'line' ni kena reflect dan fikir dalam dalam. Sangat lah dituju tepat pada diri sendiri. Aku pun teringin jugak nak hidup gaya budak medik betul, bukan nak bajet poyo ke apa, tapi aku tahu itu satu keperluan. Aku taknak sia siakan aku belajar 6 tahun untuk jadi doctor yang cincai, tak berkualiti. Mohon doakan aku! Dan, untuk semua kawan seperjuangan dalam 'line' ni, doa aku sentiasa ada, inshaAllah. Moga semua orang jadilah apa yang diimpikan and live that life in a good way.

Maaf, tak cukup dalam kot. Just food for thought. Moga bermanfaat.