RUN BACK

Bismillah.

Alhamdulillah, dua bulan di bumi Jordan. Dan, berakhir sudah first exam for first semester Year 2 MBBS. Usaha sudah, tawakal je mampu. Tapi Tuhan Maha Mengetahui. Always, He knows what we don't. I expect for high marks, I hope for great results, but what I got is not as I wanted. What do you expect? Me being sad, offended, lost, grieve? Haha. Lucky me as I'm not that kind of person who really get affected by exam results. Tapi tipu lah saying that I feel nothing with those results. At one point I was thinking all the bads I have been doing all these while for me to get such not-so-good result? Oh wait, you must be wondering how was my result? Are they so bad that I'm telling you all these feeling. Haha, don't you worry. It's not that bad actually, but yeah you know obviously we always hope for the best in everything we do, especially when it comes to first exam like what people have been telling me, 'Come on, you must score very well in first exam!' So, that's why (if you know what I mean). Aku cakap aku tak terkesan dengan markah, tapi bila beribu kali fikir, 'Okay Mai, this is not time to have that heartless feelingless mood. This is future! Move on!' Oh yes, benda ni buat aku terduduk lama dan berfikir panjang. Fikir balik apa aku dah buat selama ni. Nak kata tak usaha, aku bersungguh je.

Tapi, sebenarnya takde dah orang lain yang lagi kenal diri aku selain AKU sendiri. Only Maisarah knows Maisarah very very very well. Jadi, aku je yang mampu conclude salah silap baik betul aku. Bila fikir balik, yang paling penting niat. Ye, NIAT! Masa belajar, niat apa? Untuk apa belajar medik ni? Belajar pharmacology, pathology dan semua subject tu? Betul, tak senang nak belajar semua tu. Susah nak faham, payah nak ingat. Sampai ada yang tak tidur malam, sampai ada yang menangis (k, ni over).Mungkin niat kena betul. Macam cliche kot bila cakap, 'belajar medik niat kerana Allah' tapi sebenarnya memang kena buat benda ni pun. Tajdid (perbaharui) niat yang sebenar. Sebab dengan niat yang baik, semua akan jadi baik insha Allah. Dengan niat lah Allah nilai usaha kita. Usaha tanpa niat yang UTAMA, mungkin tak memberi makna di sisi Dia. Jadi, aku sedang cuba ikhlaskan hati niatkan semua kerana Allah. Sebab, akhirnya aku nak kembali pada Dia jugak. Sia sia lah kalau aku buat semua ni untuk dunia, untuk manusia kalau sebenarnya tak membawa aku ke mana pun. Tak gitu?

Dan, aku jugak sedar 'lalai' tu dekat sangat dengan aku. 'Lagha' tu macam dah kawan aku. Astaghfirullah, banyaknya buang masa pada dunia. Hmmm, I have been watching this one video on death, a very inspiring and convincing video, honestly speaking. Terkesan banyak pada aku. Basically, video tu pasal this one guy yang baik je perangai dia, ibadah dia. Dia solat, baca Quran, hidup macam biasa. One day, he got hit by a car. Dalam keadaan dia dah mati tu, jasad dia pergi balik ke hari hari kehidupan dia yang lalu. Jasad dia mintak balik dia stay lama lama khusyuk dalam solat. Jasad dia mintak balik dia untuk kurangkan dengar musics. Jasad dia nampak sangat kecewa dengan dia masa hidup walau dia tetap solat dan beribadah. Moment dia solat, beribadah semua tu, itu je lah yang mampu menenangkan jasad dan roh dia. Allah, seram. Kita tak tahu 'hari' kita bila. Kalau hari ni, macam mana roh dan jasad kita? Bakal diseksa? Atau tetap tenang bersemadi? Apa kita dah buat dalam hidup ni? Fikir sejenak, istighfar.

Antara perkara yang aku agak terkesan is, 'Why you always listen to musics? Why you listen to musics more than Allah's words, ayah of Al Quran?' Sentap. Sungguh sentap! I really really honestly admit this. Banyaknya dengar music compared to perkara ukhrawi? Banyaknya tengok video musics compared to video yang menginsafkan? Aku bukan nak kata music itu haram. Aku pun sendiri gila music! Yes, I'm a big fan of this one band (if you know, then good). Big big fan! I get so excited listening to their songs and watching them performing. Macam tak kuat nak tinggal semua tu. Tapi atas kesedaran tujuan hidup sebenar, aku berazam untuk kekal menjadi big fan of that band tapi aku cuba untuk tidak melebihkan semua ni daripada urusan akhirat. Mungkin jangan jadikan 'music' tu segala galanya. Sampingan, mungkin boleh. Wallahualam, aku pun tak arif pasal ni. Tapi aku tetap tak mampu nak tinggalkan hmmm, One Direction. Haih. Taknak lupa diorang please. Moga tak salah apa aku buat untuk terus meminati mereka berlima. Jujur, bergenang air mata cerita pasal ni. Sebab bila kau terlalu suka pada sesuatu dan sesuatu itu bukanlah benda yang 'baik' untuk hidup kau masa depan. Nangis air mata darah.

Aku sebenarnya tak tahu berkait atau tak point post aku kali ni. Di awal, cakap pasal result exam, lepas tu macam nak summary kenapa result macam tu pastu cakap pasal music. Macam mana ni? Haha. Sebenarnya hmm entahlah. Mungkin generally aku nak simpulkan antara benda common yang kita rasa betul dan kita lakukan sehari hari. Aku nak berubah, ini serius! Banyak benda aku perlu baiki. Aku perlu lebih fokus dalam studi. Aku perlu lebih dahulukan urusan akhirat berbanding dunia. Aku perlu lebih ikhlas untuk Tuhan dan agama. Tapi, aku mengharapkan kau dan kau tak terus menghukum aku andai aku tersilap langkah. Sebab aku lemah, sangat lemah. Moga Allah redha. Lillahi ta 'ala, insha Allah.

Run back to Allah, can we? Sama sama doa. Sama sama usaha.

Aku Mahu Syurga

Bismillah.

Mencari dan mencari. Yes, that's the word. Sampai sekarang, aku masih mencari apa yang aku mahu dan perlu. Sedang menjalani hidup sebagai pelajar tahun dua perubatan di Jordan University of Science and Technology. And what else? Sampai mana aku nak bergerak ni? Langkah aku diteruskan ke mana?

Stop sejenak. Aku ada Tuhan. Aku punya agama. Aku hidup untuk satu permulaan. Ye, akhirat. Syurga yang aku kejar. Syurga yang sebenar. Bukan syurga dunia. Dan aku tahu, untuk itu aku harus berkorban. Mungkin berkorban keseronokan duniawi. Tapi aku lemah. Sangat lemah. Bagai bayi yang tanpa didukung. Menangis merintih kelemahan minta bantuan. Aku percaya Dia ada untuk aku. Dulu, kini dan selamanya. Mungkin aku perlu lebih dekat dengan Dia. Lebih berinteraksi dengan Dia.

Moga hati aku, terus kuat. Dengan bimbingan Dia.

Aku mahu syurga!